Her er krimåret 2019

2018-12-292018 var et av de mest produktive årene blant toppene innen norsk krim. Det betyr ikke at 2019 blir et skrint år med oppsop, brødsmuler og rester fra i fjor på menyen. Her er det mer enn nok kake igjen. Høydepunktet for de fleste blir nok et nytt møte med Harry Hole i juni, men lista for 2019 byr på langt flere godbiter enn nye krumspring fra kongen av norsk krim. Tom Egeland henter opp Kristin Bye fra glemselen, Horst og Enger klasker til med oppfølger til «Nullpunkt» og endelig kommer «Iskald» …

Som sagt, så er det mye godt i vente. Denne artikkelen er basert på samtaler med forfatterne selv og forlagenes varslede utgivelser, men som alltid må vi ta visse forbehold. Årets liste viser at flere titler vi trodde ville komme i 2018, først kommer nå, og det dukker sikkert opp noen titler her som vil vise seg å trenge noen flere runder i redaktørtrommelen enn det er kalenderdager i 2019. Så kommer det garantert noen krimbøker også i år som ingen andre enn forfatteren selv visste om. I fjor traff jeg med 30 bøker, men det kom vel ut godt i overkant av 40 samlet sett. Uansett … Her er krimåret 2019. Godt nytt år!

Jeg er nummer 13Øistein Borge – Jeg er nummer 13

Dette er en av titlene jeg spådde ville bli en 2018-utgivelse. Den skulle ut som vårutgivelse på Font Forlag. I stedet ble det forlagsbytte for den Riverton-nominerte forfatteren, og boken kommer nå i starten av januar på Cappelen Damm. Boken har allerede fått en god anmeldelse i VG, og du kan lese hele anmeldelsen her. Sindre Hovdenakk maler et bilde av en forfatter som kan skrivekunsten bedre enn de fleste av oss, og beskrivelsen av handlingen gir oss som kjenner Øistein et par hevede øyenbryn. «Grotesk avslutning» sier VG og det kan virke som om Borge beveger seg inn på en klassisk seriemorderkrim i den tredje krimromanen om Bogart Bull. Litt uventet kanskje, men de som har lest hans debutroman «Den syvende demonen» vet at forfatteren trakterer kompliserte plott med en hånd på ryggen.

Forlagets omtale: I september 2017 blir en norsk utvekslingsstudent funnet drept i en park utenfor Amsterdam, tatt av dage med en boltpistol. Kriminaletterforsker Bogart Bull sendes sørover med første fly. I den nederlandske hovedstaden befinner det seg en mann ved navn Rezník og han betrakter seg selv som en grensesprengende kunstner. Og Rezník har så vidt begynt. Et nytt drap finner sted, denne gangen med et våpen som forbløffer politiet …

 

Den som elsker deg høytKristine Storli Henningsen – Den som elsker deg høyt

Forfatterskolens rektor, Kristine Storli Henningsen, står klar på timeteren denne vinteren med en creepy psykologisk thriller på Gyldendal Norsk Forlag. Kristine er vel de siste årene like godt kjent som bloggeren bak fenomenet «Antisupermamma», men hun har etter hvert også skaffet seg en solid backlist med flere skjønnlitterære titler på samvittigheten. Den siste «Irma Dahl, den dedikerte begravelsesagenten» kom for to år siden. I «Den som elsker deg høyt» sjangerdebuterer hun som thrillerforfatter, og det er mange som har sett fram til akkurat denne utgivelsen i år. Handlingen har hun lagt til Spania, noe som ikke er helt tilfeldig. Kristine og hennes familie er bosatt i sydlige strøk. Forlaget påstår at «Den som elsker deg høyt» er en uhyggelig psykologisk thriller fra et lite, avsondret samfunn der alle vet alt om alle, og der alle har mørke hemmeligheter.

Forlagets omtale: Fie og hennes lille familie flytter til en spansk fjellandsby for at de skal finne ro etter noen mørke år. Mens ektemannen Simon jobber som sjømann i Nordsjøen, skal Fie og sønnen Lucas etablere en ny tilværelse i det «ekte» Spania, en times kjøretur unna turistene på Solkysten. Huset de flytter inn i, bærer på en historie. En gravid kvinne hørte truende stemmer gjennom hele svangerskapet. Sakte gikk hun fra forstanden, og på selve termindagen tok hun sitt eget liv. Fie blir som besatt av å finne ut mer om kvinnens skjebne, men blir møtt med illevarslende taushet fra omgivelsene, også fra den tette venninnegruppen hun har blitt en del av.

 

Der name der roseØystein Wiik – Tredje gangen jeg dør

Det kommer en ny kriminalroman eller thriller fra Øystein Wiiks hånd i år også. «Tredje gangen jeg dør» er imidlertid ikke en Tom Hartmann-bok, ifølge Øystein selv:

-Nei, det er faktisk ikke det. Jeg har en skikkelig antihelt i ermet denne gangen som hovedperson. Hauk Alving heter han, men jeg kan ikke si så mye mer enn det ennå. Boken er tenkt utgitt til høsten, så får vi se akkurat når det blir.

Wiik er en opptatt mann, og året 2019 byr ikke bare på ny krimroman. Han har også en rekke andre prosjekter på gang. Blant annet så har han skrevet manuset til to nye musikaler som begge får premiere i 2019. Det ene av dem attpåtil på tysk, og vi snakker om en skikkelig godbit:

Det er en musikal basert på verdens beste kriminalroman, Umberto Ecos «Rosens navn». «Der name der rose» skal spilles under Domstufen Festspiele i Erfurt i Tyskland, og vil du ned å overvære begivenheten så er altså premieren satt til 9.august. 

En drøy måned senere smeller han til med en ny musikalpremiere. Denne gang på Chateau Neuf. «Optimist» er en musikal basert på Jahn Teigens sanger.

 

iskaldAgnes Lovise Matre – Iskald

De som har sine små grå i behold husker at denne godbiten var på lista mi over kommende bøker også i 2018. Mange har ventet lenge på forfatterens oppfølger til den kritikerroste «Skinnet bedrar», men nå kommer den endelig. Av naturlige grunner så er jeg en av noen få utvalgte som faktisk har lest manuset, og jeg tar ikke for hardt i når jeg sier at krimelskere har noe å glede seg til. Et finurlig sammensatt krimplott, og en gripende og sterk historie om tre ulike kvinneskjebner. Tempoet er høyere, twistene flere, og spenningen er skrudd opp enda et hakk i lensmann Bengt Alvsakers andre sak fra idylliske Hardanger.

Forlagets omtale: Klokken 05.00 ljomer lyden fra fløyta på M/F «Utne» mellom fjellene i Hardanger. Norseman Xtreme er i gang, verdens tøffeste og desidert kaldeste triatlonkonkurranse. Den lokale lensmannen Bengt Alvsaker er en av 250 nervøse utøverne som hopper i den mørke, iskalde fjorden. Men da han og de andre svømmerne har kavet seg i land i Eidfjord for å hive seg på syklene, ligger en skikkelse livløs igjen i vannet. Bengt Alvsaker og hans team står foran sin hittil mest kompliserte sak. Jakten på en drapsmann i det lille lokalsamfunnet skal virvle opp mye grums og avdekke gamle og betente hemmeligheter. Den idylliske Hardanger-bygda blir aldri den samme igjen.

 

GjemselJan-Erik Fjell – Gjemsel

Enda en bok som vi har ventet svært lenge på, og slik er det av og til. Forfattere trenger noen ganger litt ekstra tid på å skru til tvingene skikkelig, og på å gjøre et godt manus knallbra. I denne boka følger vi to tråder. En dødsdømt fange i Texas som forteller sin historie i 2006, mens et drap på en ung kvinne i Norge blir etterforsket i nåtid av Anton Berg. På et finurlig vis henger disse to sakene sammen. Vi aner en parallell til Fjells glitrende siste bok «Lykkejegeren» der vi også fulgte to tråder. En historisk fra USA på 70-tallet, og en dagsaktuell krimgåte i Norge. Det er ingen andre krimforfattere i Norge som er så dyktige på å skape et intenst og spennende subplott som Fjell, og det var også (etter min mening) en av hovedgrunnene til at han slo gjennom som debutant med «Tysteren» for snart ti år siden. Vi er mange som gleder oss til denne utgivelsen fra Fredrikstads store krimforfatter.

Forlagets omtale: Norge, nåtid: En ung kvinne blir funnet drept. To år tidligere rømte seriemorderen Stig Hellum under en fangetransport. Drapet bærer hans signatur, og politiet er sikre på to ting. Stig Hellum har våknet fra dvalen. Og han vil ikke stanse av seg selv. Texas, 2006: Om få timer skal den dødsdømte fangen Nathan Sudlow henrettes. I 12 år har han tiet. Nå forteller han sin historie til pater Tom Sullivan.
Hva er sammenhengen mellom Stig Hellum og Nathan Sudlows rystende beretning?
Anton Brekke får ansvaret for drapsetterforskningen, og han blir umiddelbart konfrontert med det eneste han egentlig tror på: ondskap.

 

BusinessTerje Bjøranger – Business

Bjøranger er politadvokat i Kripos, og slo gjennom som krimforfatter med brask og bram med «Barcode» i fjor. «Business» er oppfølgeren til denne suksessen, og en tittel som Cappelen Damm satser tungt på denne våren. Å skape suksess av nye og ukjente forfatternavn er ingen enkel forlagsøvelse, men Cappelen vet akkurat hvilke knapper de skal trykke på, og så hjelper det selvsagt at forfatteren skriver knakende gode krimbøker. Her er det perfect match, i så måte. Bjørangers litterære penn er røff, tøff og crispy, og han er det jeg gjerne kaller en «close-up spesialist». Det vil si en forfatter som drar leseren tettere inn på handlingene, og som ikke er redd for å gå i detaljer for å skildre ondskapen og menneskeskjebnene vi møter. Det samme gjelder hovedpersonenes indre demoner. Noen bruker klisjeen «hardkokt» om denne typen krim, men jeg synes «upolert» er mer dekkende. Vi ser fram til å møte politietterforsker Charlie Robertsen igjen.

Forlagets omtale: En mann kommer inn i en blomsterbutikk på Aker Brygge. Drar fram en pistol og skyter kvinnen som ekspederer. Mannen setter bevisst fingeravtrykk og vinker til overvåkningskameraet. Likevel greier ikke politiet å identifisere morderen.
For politietterforsker Charlie Robertsen blir dette en reise inn i en mørk verden der menneskehandel er «big business», men hvem står bak og hvordan kan de komme unna uten å sette spor etter seg?

 

Stella polarisMyriam H. Bjerkli – Stella polaris

LIV Forlags forlegger Myriam H. Bjerkli har skiftet beite, og er Capitanas norske storsatsing denne våren. Hun gjorde stor suksess på LIV (og senere Goliat) med sin debutkrim «Lille Linerle» i 2017. En bok som jeg har omtalt som en av de aller sterkeste kriminalfortellingene jeg har lest. En påstand jeg står inne for når det kommer til selve skildringen av den bortførte jentas uutholdelige hverdag med seksuelt misbruk. Boka var ikke bare mørk, den var beksvart og dyster. Så vet jeg at jeg har mange på mitt lag som savnet en litt tydeligere og mer realistisk politi-tråd i hennes første bok. «Stella polaris» tegner i handling opp et lignende scenario som det vi så i «Lille Linerle». Et barn blir tatt fra sin mor (av barnevernet denne gang), og moren kjemper en innbitt kamp for å få tilbake datteren, men må også kjempe mot en alkoholisert mann som helst vil ha Stella for seg selv. Fortvilelsen over å miste et barn, sjalusi, rus og psykiatri. Det blir ifølge forfatterens egen blogg en mørk, litt dyster og annerledes krimroman. Tre superlativer jeg også kunne brukt om «Lille Linerle». I tillegg har ikke politifolkene blitt særlig mye dyktigere siden sist, sier hun. Vi vet at Capitana satser friskt, og håper at Myriams mange lesere omfavner også denne romanen.

Forfatterens egen omtale: En liten gutt blir tatt fra foreldrene sine av barnevernet, moren, Stella, er villig til å gjøre det meste for å få sønnen sin tilbake. Guttens alkoholiserte far ønsker seg egentlig bare henne, men det er det også en annen mann som gjør. Og i kulissene er det noen som følger med, en som ikke vil noen av dem godt … En sterk roman om hvor langt vi er villige til å gå av kjærlighet … Eller av hat.

 

Eirik Husby Sæther2Eirik Husby Sæther – Alt må vi sloss for

En av de mest produktive krimforfatterne vi har i Norge i dag er politimannen Eirik Husby Sæther, og han skriver også annen litteratur i tillegg. En imponerende katalog på sju bøker på seks år blir altså komplettert med en åttende i 2019. «Alt må vi sloss for» er hans sjette kriminalroman. Som i alle sine tidligere bøker har Sæther en forkjærlighet for den samfunnskritiske kriminalromanen som kan ta aktuelle problemer opp til debatt. Gjengkriminalitet og rusproblematikk står i sentrum denne gangen om vi skal tro forfatteren:

-Ja, jeg vil si meg enig i den beskrivelsen. «Alt vi må sloss for» er en Mikael Wulf-krim, og mest sannsynlig kommer den ut på høsten. Boken handler om gjengmiljøet i Oslo, og om et nært men trøblete søskenforhold.

Forfatterens egen omtale: William, broren til Mikael, har en fortid som rusmisbruker. Nå vil han bli som broren, og går inn i gjengmiljøet for å bli politikilde. Når flere personer i gjengmiljøet blir drept, vil Mikael at William skal trekke seg ut, men han nekter å gjøre det. Da setter Mikael som krav at han får være Williams kildefører, for i det minste å kunne passe på ham. Sammen prøver de å løse drapene og skape fred i miljøet, uten at William blir oppdaget. Men for William er det mange gamle fristelser i miljøet. Hvis han ruser seg, kan han gjøre feil som får store konsekvenser. 

 

KnivJo Nesbø – Kniv

Ingen tvil om hvilken av årets titler som det snakkes mest om, og som nok også er den tittelen som vil finne veien inn i flest norske bokhyller i 2019. En trenger ikke være spåmann for å vite hvilken krimroman som vil bli årets mest solgte. En ny Harry Hole-krim er julaften, nyttårsaften og 17.mai på en og samme tid for bokhandlerne. Jeg må innrømme jeg er spent jeg også. Etter fantastiske «Panserhjerte» kom det en nedtur med «Gjenferd» og ikke minst med «Politi». «Tørst» var heldigvis et skritt i riktig retning, selv om plottet egentlig var fullstendig absurd og de sceniske virkemidlene nærmet seg overkill selv for blodfansen. 2019-versjonen av Harry Hole tyder på å bli kneppet mørkere og dystrere om vi skal tro på forhåndsomtalen som er sluppet ut om boka. I så fall er Nesbø på hjemmebane etter min mening. Han har vært adskillig bedre når Harry har hatt aktive glefsende demoner på skuldra enn når han har hatt hverdagslig «familietrøbbel» å hanskes med. Uansett … I likhet med resten av Norges lesende befolkning, så kommer nok også jeg til å lese Kniv med tunga hengende på knærne. I et intervju med VG i mars i år, sa Nesbø følgende om hvordan det var å skrive på sin tolvte bok om Harry Hole:

-– Det er veldig kult. Eller … Når jeg tenker på innholdet, ikke så kult. Det er utfordrende, interessant og helt jævlig, sa han da.  Les hele intervjuet her.

Forlagets omtale: Harry Hole har rykket tilbake til start. Han har begynt å drikke igjen, Rakel har kastet ham ut og han bor i Sofies gate, i samme bygård. Men i leiligheten under. I tung bakrus våkner han med blod – mye blod – på hender og klær. Han husker ingenting. Og det verste som kunne skje ham, har skjedd. Snart er jakten i gang på en livsfarlig gammel fiende, samtidig som Harry stilles overfor sitt hittil verste personlige helvete.

 

Hundene i RaqqaTrygve Kalland – Hundene i Raqqa

En nykommer på banen innen norsk spenningslitteratur er statsviteren og offiseren Trygve Kalland. Ekstra kjekt for oss Haugesundere at vi får enda et norsk krimnavn å skilte med. I tillegg til Agnes og meg selv, så er jo også Helge Thime Iversen bosatt her. Hundene i Raqqa er en nervepirrende og virkelighetsnær thriller om et gisseldrama i Raqqa i Syria – og om en redningsaksjon helt utenom det vanlige. Trygve Kalland debuterer som forfatter med denne thrilleren som er en av vårutgivelsene på Aschehoug. Han har flere utenlandsoppdrag bak seg som offiser, og det jeg har sett av forhåndsomtaler så langt peker akkurat på det virkelighetsnære som en av Kallands største styrker i denne thrilleren. Definitivt en av bøkene som står høyest på ønskelista mi denne våren.

Forlagets omtale: Når norske Hege Kvalvåg blir tatt som gissel av IS i Syria, blir det hett for PST og E-tjenesten. Og enklere blir det ikke når de får høre om et planlagt terroranslag mot Stortinget. Når den ensomme unggutten Sjur Larsen møter somaliske Gaal, får han endelig en venn han kan stole på. Og når Gaal overtaler ham til å konvertere til Islam og joine brødrene De tålmodige på Grønland i Oslo, opplever Sjur kameratskap og tilhørighet for aller første gang i livet. Men når gruppa planlegger å utføre et kaldblodig terrorangrep i Oslo, blir det vanskelig å være Sjur. Men enda vanskeligere blir det når PST, i all hemmelighet, sender ham – av alle mennesker – til Syria for å redde Hege Kvalvåg.

 

FalkenTom Egeland – Falken

Jada, vi gleder oss. Noe skikkelig også … Jeg er nok ikke den eneste som fikk litt bakoversveis da jeg forsto at Tom Egeland hadde tenkt blåse liv i en av mine aller kjæreste krim-karakterer, TV-journalisten Kristin Bye. En del av dere husker kanskje ikke Tom Egelands tre glitrende krimbøker og thrillere før han lanserte albinoen og arkeologen Bjørn Beltø, men jeg regner med det er flere enn meg som husker filmatiseringen av den siste boka i Kristin Bye-serien, «Ulvenatten». Før den kom «Åndebrettet» og «Trollspeilet» med samme protagonist. En trilogi som jeg flere ganger har fremhevet som en av de beste norske krimseriene. Nå er altså fjerde bok i serien klar, og den har fått tittelen «Falken». Akkurat som i «Ulvenatten», så er det et gisseldrama som står i sentrum. Planlagt utgivelse er i april, og Tom selv gleder seg til å la leserne få et nytt møte journalisten. Om handlingen har han følgende å si:

Ja, Kristin har stått på vent lenge nå. «Falken» er en actionthriller om en trikk som kapres i Oslo sentrum. Minutt for minutt – i 3,5 time – følger vi kaprerne, gislene, politiet, politikerne og mediene mens dramaet pågår. Er kaprerne IS-terrorister, slik de selv gir uttrykk for, eller handler kapringen om noe helt annet?

 

Sommerens høydepunkt horst engerJørn Lier Horst/Thomas Enger – Røykteppe

Hva var det som gledet meg aller mest med krimåret 2018? Svaret er samarbeidet mellom Thomas Enger og Jørn Lier Horst. To fantastisk kjekke kollegaer som søkte sammen, og som virkelig fikk det til. «Nullpunkt» var ett av de store høydepunktene for meg dette året. Delte meninger om kvaliteten i avisanmeldelsene, men jeg merket meg to forfattere som skrev med et overskudd og en lekenhet som var etterlengtet. Å jobbe sammen med andre er noe som kan gi ny energi og driv, men det kan like godt ende med at en binder seg og ikke får ut sitt potensiale. Heldigvis for Enger og Horst så løsnet det skikkelig. Salgsmessig en av de mestselgende i Norge, men også stor suksess i salg av rettigheter til utlandet. Mitt danske forlag Modtryk satser nå blytungt på Horst og Enger i året som kommer. Klassisk seriemorderkrim med to protagonister som har en forhistorie som er spennende og som kan utvikles. Jeg gleder meg derfor stort til sommeren, og til et nytt møte med vårt nye krimpar. Begge forfatterne ser fram til å slippe bok nummer to, «Røykteppe», og har et kjempespennende plott som lover mye fart og spenning:

Forlagets omtale: Boken starter der Nullpunkt slutter. En bombeeksplosjon på nyttårsaften setter Oslo i terrorberedskap. Et av ofrene på listen over skadde er et kjent navn for Alexander Blix. Ruth-Kristine Smeplass er moren til to år gamle Patricia som ble kidnappet for ti år siden, og som har vært borte siden. Blix var tungt involvert i etterforskningen den gang. Når saken nå får ny aktualitet fatter også nyhetsbloggeren Emma Ramm interesse for det uløste mysteriet. Fra hver sin side forsøker de å jobbe seg gjennom det røykteppet som er lagt ut for å skjule sannheten om Patricia.

 

LahlumHans Olav Lahlum – Det svakeste ledd

Mange hevder at Lahlum er den mest produktive norske krimforfatteren vi har, og i 2019 passerer han en milepæl som ingen andre kan vise til. Han er den eneste krimforfatteren med ny utgivelse hvert eneste år på 2010-tallet. De fleste av dem er K2 og Patricia-bøker, men i 2017 lanserte han en frittstående thriller med «De fems tegn». Nå viser det seg at den ikke var så frittstående likevel. Lahlum jobber med en oppfølger som han håper når bokhyllene i løpet av 2019:

-Jeg ble svært inspirert av uventet gode salgstall og svært positive tilbakemeldinger på fjorårets eksperiment med «De fems tegn», så det blir nok en oppfølger med den danske politietterforskeren Pernille Frederikke Andersen til høsten. 

Det betyr imidlertid ikke at Lahlum har sluppet tak i K2 og Patricia for godt. Han kan fortelle at han også jobber med en niende bok i krimserien, men at ideen til den boken trenger å modnes litt før den skrives. Han kan heller ikke røpe veldig mye om «Det svakeste ledd» ennå, men løfter likevel litt på sløret:

-Jeg kan vel røpe såpass som at det igjen er snakk om en internasjonal spenningsroman med nåtidshandling fra tidlig på 2000-tallet, mens forhistorien ligger noe nærmere i tid denne gangen. Et annet interessant poeng er at jeg har tenkt å hente litt inspirasjon fra alle reality-seriene jeg ikke har sett, legger han til med et flir.

 

Gyldendal_Raake_Isen_v3_presJohn Kåre Raake – Isen

Høstens store norske snakkis på bokmessen i London var i tillegg til «Snøsøsteren» John Kåre Raakes thrillerdebut «Isen». Manusforfatteren bak katastrofefilmene «Bølgen» og «Skjelvet» ble blant annet solgt til det tyske forlaget Goldmann for et syvsifret beløp etter en intens budkrig. Raake tråkket sine barne og ungdomsår i Skudeneshavn, og det er derfor med en viss stolthet vi fører opp enda en norsk krimforfatter fra Haugalandet. Det er ikke uten grunn at denne thrilleren er blitt hypet. Alt tyder på at det er et intenst, fortettet og iskaldt drama Raake har komponert fra verdens nordligste punkt. John Kåre og jeg har samme redaktør på Gyldendal, og hun  skryter uhemmet av «Isen», og lover meg en creepy leseopplevelse. Det ser jeg virkelig fram til.

Forlagets omtale: Tidligere spesialsoldat Anna Aune har flyktet fra alt og alle, og isolert seg sammen med forskeren Daniel Zachariassen på en luftputebåt nær Nordpolen. De skal dokumentere klimaendringenes ødeleggelser mens de lar seg drive med isen gjennom polarvinteren. På de dødes dag, allehelgensdag, lyser en nødrakett plutselig opp den nattsvarte himmelen, rett over den kinesiske forskningsbasen få kilometer unna. Da de når fram, møtes de av et marerittaktig syn. I basens laboratorium finner de forskerne fastfryst i bevegelsen og dekket av is. En voldsom temperatursenkning må ha tatt livet av dem i løpet av brøkdelen av et sekund. Det ser ut som en tragisk ulykke, men det går snart frem at de er drept … og at morderen befinner seg i nærheten. 

Den stille ukeSven Petter Næss – Den stille uke

Et nytt og ukjent navn for de fleste av oss dette. Han debuterer på Aschehoug med politikrimmen «Den stille uke», og det prates i krokene om en svært velkomponert kriminalroman. Ugla bokmagasin omtaler den som «… en kløktig, troverdig og underholdende politikrim som er drivende god lesning …» Sven Petter Næss er 45 år gammel, fra Oslo, og han jobber i databransjen. Det er alltid spennende å bli kjent med nye navn, og møte nye krimhelter. Derfor ser jeg fram til denne utgivelsen. Politikrim er jo det jeg liker aller best.

Forlagets omtale: Kripos-etterforsker Harinder Singh vender motvillig tilbake til småbyen han vokste opp i for å bistå det lokale politiet med å oppklare en drapssak. Den halvt indiske Singh ble aldri helt godtatt i Elvestad, og møtet med hjemstedet får gamle konflikter til å vekkes til live. Mye er ved det samme i byen han forlot. Familien Davidsen eier fremdeles Elvestads hjørnestensbedrift og tilhører fortsatt byens maktelite. Men nå er Axel, fabrikkdirektørens sønn, drept. Tjue måneder tidligere forsvant dessuten en ung jente som vanket i samme gjeng som Axel sporløst. Når Singh begynner å nøste i trådene, viser det seg snart at mange har noe å skjule, og at langt fra alle forteller sannheten om hvor de var drapsnatten.

Sigbjørn MostueSigbjørn Mostue – Himmelen skal gråte blod

Har du flyskrekk? Hold deg langt unna denne thrilleren … Her foregår nemlig hele handlingen om bord i et kapret passasjerfly. Det er noe av det vanskeligste som finnes for en forfatter. Den ultimate utfordringen. Å skrive en spennende thriller der hele handlingen tar plass i ett forholdsvis lite rom. Det krever ekstremt mye indre spenning, ettersom den ytre er innskrenket i form av rom og tid. Sigbjørn Mostue har skrevet mange prisbelønnede barne og ungdomsbøker, men også gitt ut flere actionthrillere i kompaniskap med Johnny Brenna. Denne gangen er han på egenhånd, og det er flere enn meg som har gledet seg til å se hva han har klart å få ut av denne fortettede historien. En ting er iallfall sikkert … Jeg kommer IKKE til å lese den på flyet til Oslo eller Spania. Dette blir sengelektyre 😉

Forlagets omtale: Himmelen skal gråte blod er en thriller-reise av de sjeldne
Den kreftsyke, tidligere spesialsoldaten Even Stubberud skal på sitt siste oppdrag: en enkel eskortetjeneste av en terrorist til Somalia. Flyet fra Oslo blir tatt over av kaprere, og terroristen satt fri. Den eneste som kan redde 245 passasjerer fra den visse død er en ubevæpnet, syk mann uten noen kunnskap om det å fly.
Sigbjørn Mostue har skrevet en forrykende fortelling som også griper oss i hjerterøttene – noen ganger må man tape alt, for å vinne det viktigste.

 

@Børt-Erik FuglemJørgen Brekke – Menneskehunger

«Alle kan drepe» fra 2018 var for meg en skikkelig opptur. Jeg storkoste meg med metakrim-romanen, og mener han fikk ufortjent lite kred fra anmelderne. Boka sprudlet av skriveglede, overskudd og fantasi. Krimplottet var engasjerende og kløktig satt sammen. Den aldrende politimannen Odd Singsaker har de siste årene blitt en av mine største personlige favoritter innen norsk krim, med «Paradisplaneten» fra 2016 som min favoritt. Derfor var det godt å høre at Jørgen Brekke holder koken, og kommer med en ny Singsaker i år. Et nytt eventyr der han går litt tilbake til røttene fra første bok dersom vi skal tro forfatteren selv:

Jada. Det kommer en ny krim om Odd Singsaker neste år. Jeg er i redigeringsfasen på et manus med arbeidstittel, Menneskehunger. Det skal handle om gourmetrestauranter, matlaging, fråtsing, overforbruk og hvordan vi langsomt fortærer jordas ressurser. Det går ellers en kannibal løs i Trondheims gater. Vi blir også kjent med to munker på flukt gjennom Norge år 1206, og så lærer vi å lage levergryte på middelaldersk vis. Dette blir min mest bloddryppende bok siden Nådens Omkrets. Forhåpentligvis blir den også tankevekkende.

 

Flere godbiter på vei

Aldri et godt krimår uten JØRGEN JÆGER, og hans nyeste Ole Vik-krim har fått arbeidstittelen «Judasskuddet», og historien har ifølge forfatteren blitt hentet fra en samtale han hadde med en av sine lesere da han var på bokturne. ASLE SKREDDERBERGET kommer med en tredje bok om norsk-italieneren Milo Cavalli, og den har fått tittelen «Hevnen tilhører meg». LENE LAURITSEN KJØLNER fortsetter sin serie med Olivia Henriksen i «Sort gryte», og LINDA SKOMAKERSTUEN følger opp med «Uten innkommende ordre». JAN BORIS STENE har en fjerde Falkener & Wiberg-roman på gang, og den har fått arbeidstittelen «Så dyrt et liv». Om den når hyllene i løpet av 2019 er ennå litt usikkert. INGER POSTVOLL har skrevet en humoristisk og varm krim-farse med den fengende tittelen «Rullatorgeriljaen», og HELLE STENSBAK har et håp om en høstutgivelse på sin krim fra fiskerimiljøet med tittel «Monopsomi». Til sist så må vi nevne ØRJAN NORDHUS KARLSSON som følger opp sine tidlige actionthrillere fra millitærmiljøet med «Hvit armada».

GODT NYTTÅR!

Geir Tangen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s