Hvilken krim-elsker er du?

«Kan ikke du anbefale meg et par krimbøker, jeg vet ikke hva jeg bør lese?» Hvor mange ganger jeg har fått dette spørsmålet vet jeg ikke, men svaret mitt er alltid det samme. «Det kan jeg, men hva er det du liker, da?» Slik er det nemlig. Folk tror at krim er krim. Det er det ikke. Derfor … Today only … A one time offer … (Trommevirvel) … Her er krimboken DU bør lese. (Alle bøker er fra 2011-2018)

UtmarkerDu elsker når du aldri kan stole på hva som er sannhet og hva som er løgn. Du liker at ting er litt innfløkt og sammensatt og at hovedpersonene jages fra skanse til skanse. Du liker å bli sjokkert og overrasket. Du klarer fint å ha fjorten handlingstråder i hodet samtidig. Du elsker konspirasjoner der noen styrer alt bak skjulte dører og vinduer. Du vil helst bli lurt, og lurt igjen. Hver eneste side er en kamp mellom forfatteren og deg om hvem som sitter på sannheten, og til syvende og sist er det ikke alltid enkelt å si hvem av dere som hadde rett. Du fasineres av det evige  «høk over høk spillet», og lar deg villig rive med ned i avgrunnen av et menneskesinn.

Perfect match: ARNE DAHL : Utmarker og Innland (Tredje bok kommer i høst)


RekviemDu elsker det spektakulære, det overdrevne og det hysteriske. Du vil ha fart og spenning hele veien. Ingen dødpunkter. Ingen dødtid. En god krim skal ha masse galskap og hårete scener som får deg til å gispe etter luft. Oppfinnsomme drapsmetoder og spinnville plott er aldri et minus i din bok. Det må gjerne være sprøtt og vilt, bare det er gøy. Krim er underholdning, og du vil bli underholdt. Å lese skal helst være et adrenalinkick. Komposisjonen av romanen kan gjerne være en finmasket symfoni der det spilles på alle instrumenter i krimlæreboka, og du er en person som lett lar deg rive med i musikken.

Perfect match: ØYSTEIN WIIK : Dødelig applaus og Rekviem (Serien har flere bøker)


SatelittmenneskeneÅ lese krim er å løse mysterier. Du elsker selve krimgåten og alle spørsmålene som dukker opp underveis. Du vil for all del ikke vite hvem som har gjort det og hvordan det har skjedd. En god bok er som et Cluedo-spill. Det er kjedelig dersom en finner svaret med en gang. Det er tankearbeidet og grublingen som gjør at du elsker krimbøker. En detektiv skal være genial, rolig og jobbe langsomt og systematisk. Og det aller kuleste som finnes er når drapet virker helt umulig å oppklare. Mysteriet er en lek mellom deg og forfatteren om hvem som kommer fram til svaret først. For deg er Arthur Conan Doyle kongen av krim og Agathae Christie dronninga. Du har for lengst lest alle de store klassikerne.

Perfect match: HANS OLAV LAHLUM : Menneskefluene og Satellittmenneskene (Serien har flere bøker)


Barføtt over isenDu er egentlig ikke veldig glad i krimbøker. Du synes ofte det blir for blodig og spektakulært, og du føler ikke du kommer tett nok innpå karakterene og historien. Du elsker rolige bøker, vakre og gripende historier og et poetisk språk som beveger deg. Du liker de små hverdagshistoriene, gjerne fra en svunnen tid, og historier om hvordan mennesker skaper relasjoner til hverandre gjennom dramatiske hendelser i livet. Du kan like en god gåte og et mysterium så lenge dette ikke overskygger de dyptgripende historiene. Du liker at fortellerstemmen har noe viktig på hjertet, og elsker å grave deg frem i fine litterære virkemidler som skaper liv og dynamikk til teksten.

Perfect match: INGEBJØRG BERG HOLM: Stjerner over Mørke under og Barføtt over isen


Den-siste-bankboksen_productimageDu er en komodovaran når det kommer til krim, og er med andre ord altetende. Aller helst skal en kriminalroman inneholde alle elementer. Du liker å ha alt tilbehøret som finnes oppå pølsa du kjøper på bensinstasjonen, og det kan egentlig aldri bli for mye av det gode. En god krimroman har et stort mysterium, en engasjerende hovedperson, action, høyt tempo, en interessant parallell historie (gjerne historisk), fint språk, et sammensatt plott, en troverdig handling, en drivende avslutning, twister som snur opp ned på alt du har trodd, halsbrekkende stunts og scener som river sjela ut av kroppen din. Slike bøker finnes ikke, sier du kanskje? Jo, det gjør det …

Perfect match: ULRIK HØISÆTHER : Den siste bankboksen


Droemmetyderens dødDu er av dem som alltid har digget bøkene til Dan Brown og Tom Egeland, og elsker når bøkene inneholder en solid dose sammenblanding av religion og vitenskap. Du liker å ikke være helt sikker på hva som er oppdiktet og hva som er fakta. Du blir fascinert av populærvitenskap, men også av gamle myter og morken overtro. Munkekutter er skummelt. ALLTID! Du er dessuten en fyr som liker mye fart og spenning, og at det skjer noe nytt hele veien som driver historien fremover. Du er en oppdager og en globetrotter. Elsker å reise til og lese om nye eksotiske steder på jorden. Løsningen på mysteriet må gjerne være spektakulær og hårreisende. Det er litt av moroa.

Perfect match: A.J KAZINSKI : Den siste gode mann og Drømmetyderens død (Det er flere bøker i serien)


BjørnenDet er ikke godt å si hva som interesserer deg mest … Du elsker krim, og du elsker historie. Comboen er og blir uslåelig. Du vil ikke bli værende i tidsmaskinen hele veien, men liker at det veksler mellom nåtid og fortid. Omtrent like deler av begge blir aldri feil. Du elsker å nøste opp lange, historiske tråder som setter spor i dagens moderne Norge. Du er belest, kan mye om politikk og samfunnsliv, og ser på deg selv som en over gjennomsnittet engasjert person når det kommer til disse spørsmålene. Du liker også bøker med en viss tyngde. De skal si noe viktig, ikke gå for fort frem, og gjerne være litt tunge mursteiner rundt 5-600 sider. En bok trenger ikke høyt tempo og cliffhangere på annenhver side for å engasjere deg. En forfatter er en som kan skrive litterært, og da må han gjerne gjøre det.

Perfect match: GARD SVEEN : Den siste pilegrimen og Bjørnen (Det finnes flere bøker i serien)


atten grader minusDu har lest alt av Nesbø, og kan ikke forstå poenget med krim om den ikke byr på en ferskpresset splitter pine gal og genial seriemorder. A man with a plan … Det er bare å trekke på seg sjøstøvlene først som sist, for her skal vi vasse i blod. Morderen har lagt opp løypa, og vi gir oss ikke før vi har fått has på et dusin eller to. Her er det action, fart og spenning, og vår (mildt sagt slitne) helt må slepe seg gjennom traumene på vei mot den ultimate finalen. Du kan ikke begripe hvorfor noen fikk seg til å kritisere Horst/Enger for «Nullpunkt» i sommer, og synes egentlig ikke at Jussi Adler Olsen har vært helt på høyden etter «Flaskepost fra P». Du ler høyt av mennesker som på død og liv skal påpeke at noe slikt som dette aldri kan skje i virkeligheten, og mener at verden faktisk gikk til Helvete da Samuel Bjørk brukte tre år på å skrive en oppfølger til «Det henger en engel alene i skogen» og «Uglen». Det burde vært straffbart å bruke så lang tid.

Perfect match: STEFAN AHNHEM : Morder uten ansikt og Atten grader minus (Det finnes en bok til i serien)


SvarthusetDu liker realismen. En kriminalroman skal være virkelighetsnær, tøff, og gjerne omhandle en forbrytelse som faktisk skjer hver eneste dag rundt om i vårt langstrakte land. Du elsker karakterdrevne TV-krimserier som «Broadchurch» og «Forbrytelsen», og vil heller at mysteriene løses i det stille av en stødig lensmann på landsbygda enn av en hardtslående adrenalinjunkie i Oslogryta. Vakre og levende naturskildringer skaper en uhyggelig atmosfære rundt mysteriet. Seriens karakterer skal være ekte gjenkjennelige mennesker med historier som beveger og ryster oss. Du vil gjerne bli grepet og rystet av det som skjer, men det skal være en avstand til de aller mest blodige detaljene. Det er forbrytelsen og ringvirkningene av den som er motoren og drivkraften i historien, og spenningen ligger og dirrer like under overflaten i de skjøre menneskenes valg og mørke hemmeligheter. (Ja, jeg vet jeg kunne skrevet «perfect match» på min kones siste roman «Skinnet bedrar» her, men det ville vært en litt for åpenbar egenreklame. Derfor …)

Perfect match: PETER MAY : «Svarthuset» og «Lewisbrikkene» (En tredje bok ble lansert i går)


Den usynlige mannen fra SalemI din verden er indre spenning langt mer interessant enn ytre spenning. Det er i skildringen av mennesket, hans eller hennes tanker, følelser og reaksjoner at den interessante litteraturen befinner seg. Du liker historier der vi får være med på at et menneske vrenger sjela si og kler seg naken for deg. Du vil være med på den indre reisen i hovedpersonens dramatiske liv og virkelig føle på kroppen de påkjenningene denne personen blir utsatt for. Et svevende, vakkert og poetisk språk har aldri skremt deg og du kan ikke begripe at kriminallitteratur på død og liv alltid skal være så tilgjengelig. Ingenting er vel mer uspennende enn det enkle, opplagte og oppbrukte. Perlene finner du på gjengrodde små stier, ikke på den kommersielle motorveien. Du kommer aldri nær nok, og krever at en historie skal være drevet av karakteren, ikke av handlingen. Aller helst skal det være litt vondt å bli med på denne reisen i en forbryters sinn, eller en politimanns jag. Forfattere med behov for å skape en «Hollywood ending» ser du på som litt enkle og stakkarslige. De vet ikke bedre, stakkars …

Perfect match: CHRISTOFFER CARLSSON : «Den usynlige mannen fra Salem» og «Den fallende detektiven»


vi skal arve vindenDet finnes dem som mener at kriminalromanen ikke er det den en gang var. At sjangeren er blitt utvannet og forkrøplet, og at en har glemt hva en kriminalroman egentlig skal være. Spennende! Du er en av dem. Du liker de klassiske kriminalromanene, og aller helst de hardkokte amerikanske. Raymond Chandlers detektivhelt «Phillip Marlowe» er godt eksempel på hvordan en ekte krimhelt skal være. Du vil ha lurvete privatdetektiver som løser ikke alt for innfløkte forbrytelser. Detektiven skal, tross sine mange feil og mangler, alltid ha en ryggrad av etikk, moral og rettferdighet i seg. Han er en som står opp når andre faller, og som fortsetter der politiet gir opp. Du vil gjerne lese om ekte forbrytelser som speiler det samfunnet vi lever i, og liker at det er godt gammelt fotarbeid blant byens natteravner som fører helten frem til en endelig løsning. Men, uansett så kommer du alltid tilbake til utgangspunktet som avgjør ditt terningkast. Det skal være spennende.

Perfect match: GUNNAR STAALESEN : «Der hvor roser aldri dør» og «Vi skal arve vinden» (Serien har flere bøker)

Geir Tangen

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s