I begynnelsen var Ordet …

VisBildeServletSlik starter Tom Egelands siste krim om arkeologen Bjørn Beltø.  Der forfatteren stanser og overlater resten til leseren drar jeg det litt lenger.

I begynnelsen var Ordet.
Ordet var hos Gud,
og Ordet var Gud.
(Johannes 1-1)

Hadde jeg sitert mer ville en sett at Johannes her introduserer døperen Johannes, han som på sin side talte om lyset eller Jesus som skulle komme. Sitatet er etter min mening godt som en innledning på Egelands roman, fordi da jeg hadde lest ferdig satt jeg igjen med en tanke om at Gud hadde det første ordet, og siden har mennesker, spesielt maktsyke menn, bestemt seg for hva Guds opprinnelige plan var. Så får vi håpe at Gud er den som får det siste ordet og ikke menn som apostelen Paulus.

Også denne gange er ateisten og arkeologen Bjørn Beltø til stede der de største religiøse arkeologiske funn i historien gjøres. I en kirkeruin utenfor Roma, tilkalt som observatør for en britiskledet utgravning. Det hele går sømmelig for seg inntil det kommer fram at et gammel chiffer  – en kodet tekst –  endelig har blitt avkodet. Den har vist veien til ruinen og sarkofagen som rommer intet mindre enn Pave Lucas, et manuskript (Codex) og som om det ikke var nok, slenger forfatteren like godt på Jesu tornekrone som bonus til leseren. Hva blir det neste gang? Jesu sandal eller hammer?

39442210_1108861385905537_2931768165425741824_nTom Egeland er definitivt tilbake. Som vanlig er han i fritt svev i konspiratorens verden og fordi han er såpass kunnskapsrik kan han sjonglere med femti prosent sannhet, tjue prosent halvsannheter og tretti prosent fanteri og oppspinn.

Selv jeg, med noen antall høgskolepoeng i kristendomsfaget kan la meg lure til tider, men ikke lenge, for når jeg leser Beltø-romanene loader jeg meg til tennene med tilleggslitteratur. Det er gøy å finne ut når Egeland taler sant og når han lyver. Noen ganger lyver han svært overbevisende og andre ganger mistenker jeg ham for å lese hellige skrifter på samme måte som noen kristne sekter leser Bibelen.

«Judas gikk bort og hengte seg» Så blar de noen sider og fortsetter: «Gå hen og gjør likeså.»

Bibelen er full av metaforer og undertekster og gir rom for mange og vide tolkninger. Derfor er den et eldorado for oss krimforfattere. De utallige kirkesamfunnene viser at bibeltolkninger er like mange som rognebær på trærne foran en snørik vinter. De fleste tolker som de selv finner det for godt, oftest til egen fordel …, oftest til mannens fordel. Disse menneskene trenger en Egeland som tør å stille spørsmål og som undrer seg.

Jeg velger å ta Egeland på alvor på det, og er overbevist om at han er oppriktig interessert i å løse mysteriet om Jesus. En god start for en selverklært ateist spør du meg. Selv er jeg vestlending, oppvokst med søndagsskolens fiskegarn og senere ten-singkor. Ten-sing fordi jeg fikk lov å synge solo i mikrofon, men på kjøpet måtte vi tåle en dose helvetespredikering før vi fortsatte over gata på lørdagsdans, gjerne med Åge og Sambandet. Tro meg! Jeg har mine traumatiske minner og de er ikke fra danselokalet.

39389237_490260531437202_8796009059892330496_nDet er ikke til å komme bort fra at mange av barndommens redsler for døden eller det brennende helvete kommer fra mørkemenn som siterte apostelen Paulus. Bare det å være kvinne føltes til tider i overkant syndig. Det er flott at Egeland tar ansvar her, for jeg tror det er mange der ute som trenger å vite at Paulus og Jesus ikke alltid var enige, og dessuten at de aldri har møtt hverandre.

Jeg husker lettelsen da jeg begynte å studere kristendom og innså at Bibelen var utgitt av keiser Konstantin og hans venner, på hvilket forlag er uvisst, men uten tvil i et forsøk på å holde massene samlet i en tid hvor det florerte med små og store frelsere. Siden er det akkurat det Bibelen har blitt brukt til – Å holde massene nede. Jeg husker at jeg spurte lektoren som foreleste for oss om hvorfor ikke prestene fortalte om bibelens opprinnelse i gudstjenestene. Jeg fikk aldri et fullgodt svar.

Egeland eller Beltø viser også til apokryfe skrifter – skrifter som ble refusert av forlegger Konstantin av ulike grunner, og blant dem har jeg min soleklare favoritt: Thomasevangeliet. Det består av Jesu ord og ikke noe mer, og en trenger ikke være medlem av kvinnegruppa Ottar for å forstå at om Evangeliet etter Maria Magdalena hadde blitt utgitt sammen med de andre tekstene i Bibelen, ville verden sett annerledes ut.

Egeland har tatt ansvar og gitt den vanlige leser informasjon som er viktig. For oss halvstuderte røvere er det meste kjent, men for mange andre er det ikke like lett å svelge at Paulus var en vanlig mann med et i overkant stort ego. En trenger ikke være teolog eller kodeknekker for å se hvor ulikt Jesus og Paulus syn på medmennesker var.  Og i all respekt for alle som tror på noe; Så er det Jesus som har det siste ordet i Det nye testamentet?

39409216_854189304969179_734453873065852928_nI Codex viser Egeland at han kan min Bibel. Tom er selverklært ateist mens jeg er utstyrt med et en solid og god barnetro med rom for å tenke selv. Jeg er for eksempel sikker på at de 21 grammene jeg ikke kommer til å klare å slanke bort før jeg trekker mitt siste åndedrag, består av min ubesudlede sjel som kommer til å bli tatt vare på av det store altet jeg kaller Gud. Om noen påstår at jeg er i overkant blasfemisk, og vil brenne i Helvete, kan jeg samtidig legge til at det er lenge siden den gjengse teolog avlyste Helvete. Likevel klarer menn dag etter dag i år 2018 å overbevise menigheter over hele verden om at det venter dem et inferno om de aksepterer at kvinner taler i forsamlinger.

Jeg likte måten Egeland filleristet Paulus på i Codex. Det var på høy tid at noen kledde av denne forløperen til alle kirkens mørkemenn som har holdt kvinner nede, forsvart slaveriet og fordømt homofile. Jesus ville ha snudd seg i graven om han hadde hørt disse som påstår å tale hans sak. Det vil si om han fremdeles hadde ligget i en grav, noe han kanskje ikke gjør eller gjør. Slikt kan vi ikke vite, heller ikke Egeland. Det er her troen kommer inn.

Vi kan heller ikke bevise at Jesus er Guds sønn, men det kan heller ikke motbevises, og jeg er ikke sikker på at det er så viktig …

I begynnelsen var ordet og ordet kom fra Gud. Ja, selv ikke om en skulle finne et Codex kan noe bevises. Det blir bare en ny rull med skrifter. Likevel er Bjørn Beltø og jeg enig om at Jesus var en klok fyr og at det hadde vært kult å funnet ut sannheten.

Når det gjelder Tom Egeland og meg så deler vi interessen for mysteriene og er enig om at Lamborghinien er de råeste bilen som finnes, noe som for øvrig ikke står i hans nye krimroman. På den annen side synes jeg albinoen kan bli utstyrt med en i neste roman. En rød ville kledd ham.

1200px-Lamborghini_Aventador_Genf_2018At Tom Egeland kan skrive er det ingen tvil om. Det skulle bare mangle, han er journalist av yrke. Språket flyter fint og selv om han noen ganger må pynte med et og annet begrep bare han og noen få andre forstår, så er bøkene hans noe av det jeg anbefaler til ungdomsskoleelever som skal motiveres for å lese. Beltøbøkene er nemlig ikke så tjukke som de ser ut til pleier jeg å si. De er mer som elevtekstene til «Per». De som blir levert inn med skriftstørrelse 32 fordi han ikke klarer å skrive en hel side. Det «Per» ikke vet er at jeg markerer teksten og skifter til størrelse 12 før jeg begynner å vurdere. Det nytter ikke å fake lengde, Tom. Men så lenge det er god kvalitet så er det aldri dumt at det også er en viss tjukkelse. Jeg gleder meg allerede til neste roman.

Agnes Lovise Matre

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s