Alle gode ting er tre

TRILOGIER. Dette ordet som rommer så mye, og som så mange skriver feil. Vi snakker tallenes magi. Tre hjørner. Et triangel. En pyramide. The art of nature … (OK, det ble kanskje litt svulstig). Jeg vet ikke hvorfor, men jeg er veldig glad i trilogier, og har akkurat skrevet ferdig min egen, som de fleste av dere vet. Kanskje kommer forelskelsen av det faktum at vi ikke rekker å gå lei av karakterene, samtidig som historien strekkes litt lenger enn det en isolert historie klarer? Vel … Uansett så tenkte jeg i dag å presentere dere for noen av mine norske favoritt-trilogier i kriminallitteraturens landskap. Ja, jeg har selvsagt valgt 3 serier til dere. Det er bare å telle ned. Fra 3 selvsagt … 3-2-1 KJØR!

Kongens rådØRJAN NORDHUS KARLSSON – KYRRE KAUPANG

Gerhardsens testamente, Hauges direktiv og Kongens råd

Tre bøker som hver på sin måte tar grep om vår politiske etterkrigshistorie og Arbeiderpartiets enevelde etter krigen, men som samtidig vikler opp heidundrende action, grusomme forbrytelser, dobbeltspill, hemmelige tjenester, storpolitikk og kaldblodige drap fra vårt moderne Norge av i dag. Det hele er så spinnvilt funnet på at en kan ikke annet enn å humre litt i skjegget av det hele, men samtidig nær nok den historien vi faktisk kjenner, at vi tar oss i å lure på om det ikke er et snev av sannhet i det likevel. Alle tre bøkene har samme struktur der vi følger norsk storpolitikk i etterkrigstiden, opprettelsen av en hemmelig organisasjon under navnet «Stiftelsen», og hvordan disse historiske hendelsene så spinner tråder som Kyrre Kaupang vikler seg inn i gang på gang i vår tid. Han drives fra skanse til skanse i alle tre bøkene, og tempoet er høyt på det som skjer. Det som likevel stikker seg mest ut i denne herlige trilogien er Karlssons fantastiske humor der han spiller på høyst levende karakterer vi kjenner, og harselerer med dem så vi ikke kan annet enn å skoggle gang på gang. Dette er fornøyelig underholdning og god spenning på en og samme tid. Siste bok i trilogien kom i 2015, og det kan jo hende triangelet blir brutt en gang i framtiden.

KorsetINGAR JOHNSRUD – FREDRIC BEIER OG KAFA IQBAL

Wienerbrorskapet, Kalypso og Korset

Forfatteren har varslet at dette er en trilogi som stanser ved siste bok som kom ut nå i sommer, «Korset». Dette er konspirasjonskrim på høyoktan der du virkelig må henge i tauene for ikke å falle over bord halvveis. Her er det så mange tråder som strekkes gjennom de tre bøkene at det er et kunststykke i seg selv å klare å holde tritt. Skyhøyt tempo, stadige finurlige twister, og en forfatter som går over lik for å lure deg trill rundt gang på gang. Det er voldsomt, voldelig, og til tider spekulativt detaljrikt skildret. Serien er en hauk over hauk-lek der det til slutt blir en umulighet å vite hvem som er venn og hvem som er fiende. Alt lagt til rette av den mektige og mystiske «Organisasjonen» som hele veien lurer i kulissene. I tillegg vikles de to hovedpersonenes åpenbare psykiske problemer og mørke rom inn i dette spillet som til syvende og sist handler om storpolitikk, maktkamp, hemmelige tjenester, og om biologiske våpen av verste sort produsert på norsk jord. Serien er solgt til latterlig mange land, og det er ikke ufortjent. Liker du Arne Dahls nye serie med «Utmarker» og «Innland» som de to første bøkene, ja så vil du trolig elske Johnsruds trilogi også. Ikke fullt så litterær i pennen som Arne Dahl, men det komplekse plottet og de utrolige vendingene behersker han til fulle.

UlvenattenTOM EGELAND – KRISTIN BYE OG GUNNAR BORG

Trollspeilet, Åndebrettet og Ulvenatten

De fleste av dere kjenner nok bare til den sistnevnte boka i denne krimtrilogien, «Ulvenatten». Den er filmatisert, og skildrer et terrordrama fra et TV-studio når en gruppe Tsjetjeneske terrorister kupper en livesending. Denne og de to andre bøkene i trilogien var egentlig det Tom Egeland var kjent for som forfatter før Dan Brown lanserte «Da Vinci koden», og hele Norge plutselig oppdaget at vi hadde vår egen Robert Langdon i Bjørn Beltø. Derfra så har Egeland aldri sett seg tilbake til sine to gamle parhester Kristin Bye og Gunnar Borg. To journalister som til stadighet roter seg opp i dramatiske saker. Det er fengende skrevet i et til tider halsbrekkende høyt tempo. Bøkene sprudler nesten over av skriveglede, og det er helt tydelig at forfatteren har vært både inspirert og engasjert underveis i prosessen. Egeland tør å være samfunnskritisk, og ser med et skråblikk på et mediesamfunn som tar mindre og mindre hensyn i kampen for å få den beste saken og de største overskriftene. Grunnen til at jeg tar med serien her (for det er snart 20 år siden jeg leste disse bøkene) er at de gav meg den første lille strimen av inspirasjon til å skrive spenningslitteratur selv. Jeg ble så oppslukt i drivet og spenningen i disse bøkene, og det kriblet i fingrene etter å gjøre noe lignende en gang. Det er ikke helt tilfeldig at min helt Viljar Ravn Gudmundsson er en journalist som får varsler fra drapsmannen. Har du lest «Trollspeilet» så ser du linken kjapt 😉

Og helt til slutt … Her er enda en trilogi som jeg mener du bør lese:

2018-07-16 (2)

Geir Tangen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s