En skjult skatt i krim-Norge

Den-siste-bankboksen_productimageBankbokser gjemmer ofte små skjulte skatter som svært få vet om. Slik er det i krimromanen «Den siste bankboksen» som kom i vår, og slik er det når vi snakker om forfatteren Ulrik Høisæthers posisjon i det norske krimlandskapet.  For meg er det ubegripelig at så få har klart å finne nøkkelen til denne bankboksen, for her kan vi virkelig bruke en av krimsjangerens mest utslitte begrep: «Helstøpt».

Han har ikke veldig mange krimbøker på samvittigheten ennå, og er nok ikke et navn som trekker fulle hus og lange køer på boksigneringer. Han ga ut «Pokerfjes» og «Rene hender» på Tiden Forlag for noen år tilbake, men etter det har det vært stille rundt ham. Jeg var en av dem som virkelig savnet Ulriks bøker, og gleden var derfor stor da jeg fikk vite at Gyldendal hadde plukket ham opp og at han skulle gi ut en ny krimroman denne våren. «Den siste bankboksen» var en av godbitene vi hadde med oss til Spania denne sommeren, og jeg må ærlig innrømme at jeg lot meg imponere. Denne krimromanen har alt.

La meg forklare … Innenfor vår sjanger har vi mange ulike forfattere som hver for seg har en helt spesiell styrke. Noe de er virkelig gode på, og som gjør at leserne trykker dem til sitt bryst. Jo Nesbøs evne til å lure leseren trill rundt og holde fast på den ulidelige spenningen. Øystein Wiiks ambisiøse komposisjoner og halsbrekkende høye tempo. Karin Fossums psykologiske innsikt og evne til å gjøre det hverdagslige creepy. Tom Egelands historiske og religiøse krumspring som bunner i en nesten sykelig trang til å drive research. Jørn Lier Horsts langsomme, realistiske og etterrettelige etterforskning av kriminalsaker. Ingebjørg Berg Holms poetiske og vakre språk som kryper seg inn på deg og sprer uhygge i de mørkeste krokene. Hans Olav Lahlums uløselige krimgåter som likevel nøstes opp på genialt vis. Jeg kunne laget en lang liste med slike benevnelser. Det er her Ulrik Høisæther skiller seg ut. Han har ingen synlige spisskompetanser, men heller ingen svakheter. Hans historier har rett og slett alt vi vil ha i en god krimbok.

Det er hårete å komme med en slik uttalelse, jeg vet det … Men, «Den siste bankboksen» er et veldig godt eksempel. Vi får en spesiell krimgåte, et uløselig mysterium, et svært spennende historisk subplott, et personlig drama, et psykologisk spill, en møysommelig politietterforskning, heidundrende høyt tempo, stadige twister og uventede vendinger, og et crescendo til slutt som tar pusten fra deg. Alt pakket inn i et godt, variert og fint språk. Her er det hurramegrundt fra første bokstav, og du blir sugd rett inn i handlingen. Her er det forsvunne diamanter, skattejakt, gangstere, fremmedlegionærer, drap, utpressing, ran, svindel, leiemordere og en smellfeit jordnær norsk politimann som er alenepappa og som lider av overspising. Vi blir så uendelig glad i denne stakkars politimannen og i hans yngre og langt mer spenstige partner. Hadde dette blitt gjort av en annen forfatter så kunne jeg fort ha ropt på «overkill». En trenger ikke stappe hele kjøleskapet ned i den samme suppa liksom, men Ulrik Høisæther er en av disse sjeldne sjonglørene som mestrer det å ha åtte baller i lufta samtidig.

I et krimår der absolutt alle de store norske krimnavnene kommer med utgivelser skal en være svært forsiktig med å utrope vinnere i august. Høisæther kommer ikke til å stå øverst på noen salgsstatistikker dessverre, men så langt i 2018 er han utvilsomt på topp 3 når det gjelder kvalitet og spenning. Jeg hadde ikke ett eneste kjedelig sekund mens jeg leste «Den siste bankboksen». Ikke ett … Det er mer enn jeg kan si om noe annet jeg har lest av norsk og utenlandsk krim så langt i år. Så til alle dere som ikke har lest «Den siste bankboksen» ennå: Løp til nærmeste bokhandel, last ned på Kindle, reserver den på ebokbib, eller ring biblioteket. Det ligger en ordentlig godbit og venter på dere.

Les mer om tittelen på forlagets hjemmeside her

Geir Tangen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s